Biały kompozytowy blat - użytkowanie

Moderator: Paulina

Biały kompozytowy blat - użytkowanie

Postautor: KonradW. » 12 lis 2009 15:32

Bardzo pasuje mi do kuchni biały blat z kompozytu, ale obawiam się na podstawie różnych opinii o praktyczność takie rozwiązania bo podobno zdaża mu sie wchłaniać różne substancje i odbarwiać. Czy to prawda? i czy można to jakoś zabezpieczyć, a może to jednak jakieś niesprawdzone pogłoski, złe języki ludzkie?
Awatar użytkownika
KonradW.

Re: Biały kompozytowy blat - użytkowanie

Postautor: Silna Turbulencja » 19 lis 2009 22:34

Zaleta blatu kompozytowego jest to, że w przeciwieństwie do granitow, marmurow kompozyt nie jest porowaty, wiec nie wchłania żadnych substancji, cieczy czy róznych innych takich. Jeśli pojawia sie przebarwienia to raczej powinny zejść z czasem. jeśli już coś się z nim dzieje to można go zawsze przeszlifować i jest jak nowy. i raczej nie poleca kroić bezpośrednio na nim, co zresztą dotyczy dokładnie każdego blatu, to może na tyle teraz
Silna Turbulencja

Postautor: Noemi » 08 gru 2009 12:42

Mam blat, wprawdzie nie białego, ale z kremowego kompozytu i nie jestem zadowolona . Po 2 latach zaczął żółknąć i ta wierzchnia warstwa lekko się starła Fakt, że to może z mojej winy, bo nie pieściłam się z tym blatem, nie podkładam nic pod gorące gary toteż trochę biję się w piersi. W perspektywie jakichś dwóch lat wymienię go z przyjemonością na granitowy, na który już wogóle nie będę musiała uważać... :D
Awatar użytkownika
Noemi

Postautor: Trefniś 1976 » 11 gru 2009 09:23

Fachowice montujacy u nas blat opowiadał, ze jedna z jego klientek miala zaplamiony blat, to po paru myciach bez problemu jej samo zeszlo. Szczerze mówić to nie rozumiem opini, że latwo go zaplamic. Kompozyt jak nie jest porowaty, więc nie impregnuje się go, bo nie wchlonie po prostu nic. Żona użytkuje taki blat niezwykle intensywnie, dogadza mojemu podniebieniu jak może a blat ładny i nie naruszony.
Awatar użytkownika
Trefniś 1976

Postautor: raven » 17 gru 2009 12:26

mam już kompozycik od 4 lat i jak narazie jest wszystko ok. nie rozumiem o co ten cały raban? :)
Awatar użytkownika
raven

Wróć do Kuchnia