Co przyniesie 2010

Informacje o aktualnych trendach w architekturze wnętrz i nie tylko.

Moderator: Paulina

Co przyniesie 2010

Postautor: Kulka » 06 sty 2010 14:37

Hej,
jak Waszym zdaniem będzie wyglądał rok 2010? oczywiście od strony aranżacji wnętrz :) Zmienią się trendy? Proste formy? Mocne kolory? Drewno? Plastik?a może metal?
dyskusje czas zacząć ;)
Kulka

Re: Co przyniesie 2010

Postautor: Papuas » 09 sty 2010 08:55

-Styl folk
-kolorowe dodatki
- minimalizm w kolorach - szarości, brązy, beże i biel będą wzbogacone o nową gamę kolorystyczną: purpurowy, malinowy i nasycone odcienie czerwieni, zieleni, a także pomarańczu.
- elementy nadające indywidualny charakter, na przykład fotografie - dużo małych fotografii na ścianie, aż do przesady.
- zainteresowanie folklorem sprawia, że coraz bardziej popularne stają się obrazy egzotyczne, jak afrykańskie maski, a także rodzime, jak postaci ubrane w barwne, ludowe, polskie stroje.
- kontrast minimalizmu z „kiczowatym” folklorem.
- Prostota wnętrza pozwala na szaleństwo z dodatkami i dzięki temu razem tworzą pozytywny i zaskakujący efekt.

nie wymyśliłem ale zerżnąłem, sam się nie znam :lol:
Awatar użytkownika
Papuas

Postautor: cynga » 11 sty 2010 05:10

I co z tego, ze urządzi sie dom tak, jak teraz jest trendy, jak za 2-3 lata i to będzie już niemodne? Trzeba kierować się własnym gustem, tym, w jakim otoczeniu dobrze sie czuje. Chyba, ze chce sie miec dom pokazowy, albo co rok, dwa, lata zmieniać aranżację zgodnie z obowiązującą modą :/
cynga

Postautor: Kulka » 11 sty 2010 12:59

cynga trochę racji masz, ale warto wiedzieć co nowego w trendach i wtedy wybrać właśnie te nowości dla siebie :)

Folklor - ciekawa sprawa :) chętnie zobaczyłabym dywan/szafę/ lampę w takim stylu :D
Ja czytałam że rattan też powraca do łask :)
Kulka

Postautor: serwetka » 12 lut 2010 16:00

MOda kreowana jest przez sklepy. Odgórnie zaopatrywane są w towary, które niejako jesteśmy zmuszeni kupić. w Końcu kolory, czy meble to zbiór zamknięty... Najlepiej by było, gdyby rak 2010 był odważny i pełny nowych inspiracji - tak, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie, a nie powielać trendy style. Może powstanie więcej takich odjazdowych mieszkań Nie ma co przejmować się modą, trendami czy zdaniem innych, bo to właśnie my mamy dobrze czuć się we własnym domu.
serwetka

Postautor: panda » 18 lut 2010 13:38

myślę, że neofolk i minimalizm w nowej odsłonie.
jednak , co do odjazowych mieszkań, to rzeczywiście - faraon w salonie z niebieską iluminacją - pełny odjazd... estetyczny
albo aestetyczny
panda

Postautor: Kulka » 23 lut 2010 10:31

Jasne, że trzeba urządzać tak jak się nam podoba. Jednak nowy rok przynosi tez dużo nowych rozwiązań, ciekawych zestawień, które mogą się nam spodobać i wtedy wprowadzimy to do siebie :)
Kulka

Postautor: tiri-rim » 26 maja 2010 14:27

No i co zaobserwowałyście?
Ja widzę, że trendy nowoczesne górują. Oczywiście mamy czasami powrót do klasyki, ale to, co widzę, co sie dzieje w aranżacji to przede wszystkim odważne i kanciaste formy.
Chyba, że się myle i coś mi umkneło. Jesli tak, to mnie poprawcie :)
tiri-rim

Wróć do Design, wzornictwo, pomysły