Tak naprawdę to już nie wiem chciałabym wymienić gazową na indukcyjną, wydaje mis ie że jest ok, ale od czasu do czasu pojawiają sie jakieś głosy przeciwne, może jednak nie jest to technologia pozbawiona wad. JAkie są zatem minusy indukcji. Plusy znam, proszę mi podać minusy!
Cóz względy praktyczno - estetyczne wskazywałyby na indukcję, ale istnieja również argumenty przemawiajace za kuchnią gazową. Z tego co wiem to np. profesjonalni kucharze unikają indukcji, bo może ona zmienić smak potraw. Nie wiem co tak naprawde dzieje sie z jedzeniem czy nawet wodą przy takiej technologii gotowania. Podomnie jak z mikrofalówką, oglądałam kiedyś taki film gdzie pokazywali co dzieje się ze strukurą jedzenia tak podrzewagnego. Ja powiedział ktoś na filmie: jedzenie z mikrofali zabija szybciej niż kule:) obawiam się że indukcją może być ponownie. ludzie od tysiącleci korzystali z ognia i ja jestem konserwatyską w tym zakresie. A że ciepło ucieka?. Zimą oszczędzamy na węglu
Oczywiście że potrawy przyrządzane na indukcji różnią się od potraw przyrządzanych w inny sposób, weźmy taką zwykłą kuchenkę indukcyjną http://magicznaplaneta.pl/dzial/agd/kat ... &prod=4033 - jestem pewien że potrawa przyrządzona na niej będzie smakować zupełnie inaczej niż np. jakaś potrawa z ogniska. A już odkładajć żarty na bok to trzeba walczyć z takimi szkodliwymi mitami i wybierać to co się opłaca finansowo, a nie kierować nieracjonalnymi przesłankami. Żyjemy w XXI w. pora się obudzić
Ludzie, którzy jedli potrawy na takich starych kuchenkach, które opalało się drewnem, z rozrzewnieniem wspominają ich smak, porównując z kuchenkami gazowymi. Wydaje mi się zatem, że jedzenie z indukcji będzie smakowało jeszcze gorzej, bo przeskok jest drastyczniejszy. Oczywiście można korzystać z mikrofali i indukcji, kwestia o ile lat skróci to Wasze życie