Deska Barlinecka - Fakty i mity

Panele, podłogi gotowe drewniane, terakota i inne rodzaje podłóg

Moderator: Paulina

Deska Barlinecka - Fakty i mity

Postautor: Franciszek098 » 02 gru 2009 12:59

Jak to naprawdę jest z tą deską bo opinie są bardzo różnorodne z przewagą negatywnych, dlaczego jest tylu krytykantów, czy rzeczywiście jakość tych desek pozostawia do życzenia, czy też po prostu z koncepcji tych desek wynika, że sprawują się średnio?
Franciszek098

Re: Deska Barlinecka - Fakty i mity

Postautor: adam » 04 gru 2009 13:11

Wielu ludzi sarka na Barlinek. Ale przeciez to nic dziwnego, że trwałość desek jest mniejsza niż laminatu. Jednak przy odpowiednim dbaniu o podłogę ewentualne rysy są mało widoczne ( są odpowiednie środi do konserwacji ). Wygląd rekompensuje wymaganą dodatkową pracę.
Awatar użytkownika
adam

Postautor: DagaS » 10 gru 2009 06:38

Z pewnością deska barlinecka, wbrew opini większości nie skrzypi ( zapewne jest to tylko kwestia odpowiedniego położenia), jeśli chodzi o trwałość to podobnie jak parkiet, jest to drewno i trzeba o nie odpowiednio dbać, w razie jakiś zarysowań można ją kilka razy wycyklinować. Deska berlinecka jest znacznie cieplejsza w dotyku od panela. Chyba że ma się ogrzewanie podłogowe to nie ma to znaczenia.
Awatar użytkownika
DagaS

Postautor: Julita84 » 30 gru 2009 10:29

mam w salonie od 4 lat deskę barlinecką Yatoba. Wygląda ślicznie, po ułożeniu fachura mi ją jeszcze zaimpregnował i teraz mucha nie siada
Julita84

Postautor: Dolly » 31 gru 2009 03:26

Cześć
na finiszu, z powodu braku funkduszy stanalem przed dylematem - panele czy deska barlinecka BKL ktora mozna kupic juz za 50-60zl. Ktos ulozyl sobie to cudo?jak to wyszlo? Przedstawiciel barlinka i sprzedawca twierdza ze przy odrobinie pracy i szczescia nie widac roznicy ale ile w tym prawdy?
Dolly

Postautor: xavier » 31 gru 2009 03:29

Odradzam deskę barlinecką.
Cokolwiek na nią nie spadnie zostawia dziurę. Szczególnie nie polecam przy małych dzieciach. Dużo lepiej "sprawuje" się podłoga ze zwykłych paneli. A bezklasowa to już zapewne wogóle przechodzi ludzkie pojęcie :D
Pozdrawiam
xavier

Postautor: PuffMamy » 31 gru 2009 18:23

Ja też (z powodu braku kasy) położyłam deskę barlinecką bezklasową w całym mieszkaniu i pożałowałam bardzo szybko. Duży odpad, niedolakierowane miejsca, zadziory no i najgorsze: jest bardzo miękka. Po wniesieniu mebli i urzadzeniu mieszkania powstały rysy zadrapania choc staraliśmy się bardzo uważać. Okazało się pora enty, że chytry traci dwa razy :(
PuffMamy

Postautor: Adik » 03 sty 2010 23:20

W 2008 kupiliśmy i ułożyliśmy w całym domu barlnka bezklasowego - grab - krótkie deski chyba 1 m. Mija już prawie rok, nic się nie dzieje, wszyscy sa zachwyceni naszą podłogą. kupowaliśmy około 160 m2 (+zapas około 15m2, na wypadek kiepskiej partii). Kładliśmy jak popadnie, praktycznie zero odrzutów). Dodam, że deska kosztowało 60zl/m. To oczywiście wcale mi musi oznaczać, że Barlinek jest taki super, może po prostu mieliśmy szczęście. :)
Awatar użytkownika
Adik

Postautor: MadMax » 06 sty 2010 03:23

Lepiej panele - ja mam deske barlinecką normalną, kosztowala ok.150 zl za metr a dziadostwo straszne. Panel jest przynajmniej tani, bardziej wytrzymaly i bez zalu mozna go wymienic. Jedynym plusem deski jest to, że w przeciwieństwie do panela jest ciepla. My nasza bedziemy wymieniac na parkiet - trzeba było klaść od razu, licho nas podkusiło na ten barlinek
MadMax

Postautor: Sewerus » 07 sty 2010 11:14

W tym bezklasowym sorcie jest bywa bardzo dużo ubytków - żeby te szczerby były na zwykłej desce, to pikuś - taka uroda naturalnego drewna, ale deska barlinecka to taki panel - jak się zniszczy, to bida, bo nadaje się tylko do wymiany.
Sewerus

Postautor: Mokrazuzka » 11 sty 2010 13:13

Barlinek nie jest taki zły. Ceny: od 60 zł/m2 do ponad 400 zł/m2. Tylko przy pewnym poziomie cen stosowanie podłogi z paneli drewnianych mija się z celem. Bo panel jest tańszą alternatywą parkietu drewnianego więc ekonomiczne uzasadnienie do zakupu drogich paneli jest co najmniej dyskusyjne. A za 200-250 zł/m2 (koszt wszystkiego z robocizną) masz piękny parkiet pokryty lakierem z najwyższej półki.
Mokrazuzka

Postautor: tembol » 29 maja 2010 22:38

Mam deske Barlinecka - nie skrzypi, nie zciera sie, nie mam z nia wiekszych problemow.
Oczywiscie pamietam o tym jak o nia dbac (nie dalem jej do pokoju dzieci)
tembol

Postautor: mohito » 14 cze 2010 11:18

Jest duzo krytykanctwa ze strony posiadaczy paneli ale to ze deska jest od paneli lepsza jest oczywiste,
z jednej strony masz drewno a z drugiej klejony papier.
mohito

Postautor: Baster » 05 lip 2010 12:30

Jeśli chodzi o deskę Barlinecką to bez dwóch zdań przewyższa panele. Dla mnie to oczywiste, że jest o wiele bardziej trwała. Ja mam tą deskę położoną praktycznie w całym mieszkaniu oprócz kuchni gdzie leży terakota. I jestem naprawdę zadowolony. Deska ta leży również w pokoju dziecięcym, tyle że jest dodatkowo chroniona puszystym dywanem. Bo żeby dzieci nie były w stanie zniszczyć podłogi - to musiałaby ona chyba być z kamienia...
Baster

Postautor: Ekspert_Komfortu » 11 sie 2010 12:56

mohito pisze:Jest duzo krytykanctwa ze strony posiadaczy paneli ale to ze deska jest od paneli lepsza jest oczywiste,
z jednej strony masz drewno a z drugiej klejony papier.

Oczywiście, drewniane podłogi są bardziej eleganckie, trwałe i "szlachetne" niż panele, co nie znaczy jednak, że panele pozbawione są wszelkich zalet. Wręcz przeciwnie, by wymienić tylko łatwość montażu (można to zrobić praktycznie samemu) i czyszczenia. Duży wybór różnorodnego wzornictwa też przemawia na korzyść paneli. Polecam przeczytać tekst porównujący podłogi drewniane i panele: http://www.twoj.komfort.pl/numery/3/dre ... panele.php.
KOMFORT wyboru -http://www.komfort.pl
Awatar użytkownika
Ekspert_Komfortu

Postautor: wirtualny_doradca » 01 mar 2011 15:52

Zapraszamy do skorzystania z usług naszego Wirtualnego Doradcy.
U nas znajdziesz odpowiedz na pytania związane z wyborem podłogi drewnianej, jej montażem oraz pielęgnacją.
W razie bardziej szczegółowych pytań w godzinach 8.00-16.30 od poniedziałku do piątku możesz połączyć się z naszym konsultantem na czacie, który odpowie na każde Twoje pytanie.
http://www.doradca.barlinek.com.pl

Ty pytasz, my odpowiadamy!
Ty kupujesz, my pomagamy!
wirtualny_doradca

Postautor: tombek » 30 kwie 2011 17:44

Nie twierdze ze panele sa pozbawione zalet, według mnie maja ich znacznie mniej od drewna, czyli w tym przypadku od deski a juz mit o tej niby delikatności deski jest śmieszny. Szukałem informacji o wykorzystaniu deski na inwestycjach – i okazało się że ten produkt jest w wielu ciekawych miejscach; takich jak muzea, teatry czy sklepy w duży CH.
tombek

Postautor: rtstudio » 24 lis 2011 13:16

witam
jeżeli deska jest w pierwszym gatunku posiada gwarancję min 20lat to będzie spisywała się na podłodze znakomicie. A wszystkie krytyki biorą się zazwyczaj z faktu iż ludzie kupują produkt drugiej klasy lub BKL w marketach i nie zwracają uwagi na prawidłowy sposób montażu i później są takie a nie inne opinie że deska skrzypi, powstają szczeliny. Przy dobrym pordukcie w pierwszym gatunku takich problemów NIE MA. Zapraszam na [usunięto treści o charakterze reklamowym] i zapoznanie się z ofertą, w razie pytań proszę skorzystać z formularza kontaktowego
rtstudio

Postautor: tombek » 09 mar 2012 14:49

Swoją drogą Przede wydaje mi się, że dzieje się tak dlatego, że ludzie sami próbują kłaść deskę a to jednak o wiele bezpieczniej zamówić ekipę i nie starać się na tym oszczędzać..
tombek

Wróć do Podłogi