gazowa czy elektryczna

Moderator: Paulina

gazowa czy elektryczna

Postautor: Monster80 » 05 sty 2010 13:06

Czołem

Chodzi oczywiście o kuchenkę. Którą polecacie? Może to głupie pytanie, ale czy potrawy z elektrycznej smakują tak samo jak z gazowej. Podobno ogień jednak jakoś wpływa na smak potraw?
Monster80

Re: gazowa czy elektryczna

Postautor: PięknyFabiano » 06 sty 2010 04:28

mnie wszyscy dookoła namawiają na elektryczną i kupiłbym ją ale, raczej nie mam kasy a gaz mam juz doprowadzony więc będzie gazowa.
Awatar użytkownika
PięknyFabiano

Postautor: Kulka » 06 sty 2010 14:29

Gazowa oszczedniejsza :)
Kulka

Postautor: Bolek » 07 sty 2010 13:17

Elektrycznej plycia ma to do siebie, że trzeba trochę czasu poświęcić, żeby nauczyc sie na niej gotowac. I to może być początkowo pewien minus. Na gazowej kazdy raczej juz umie, osobiscie wole gazowa, ale gdybym spacjalnie dla niej musiala ciagnac gaz do kuchni "pomeczylabym sie" z elektryczna
Bolek

Postautor: Dwayne Johnson » 12 sty 2010 11:44

Hm, moim zdaniem elektryczna dużo lepsza. Uważam, że ma się dużo lepszą kontrolę nad temperaturą. Może to kwestia odpowiedniej płyty - nasza ma np. taką funkcję, że nastawia się na max, sama wykrywa moment zagotowania i zmniejsza grzanie do zaprogramowanego wcześniej poziomu.
Awatar użytkownika
Dwayne Johnson

Postautor: słoneczko » 08 mar 2010 09:29

Też jestem zdania, że lepiej jest kupić kuchenkę gazową a nie elektroniczną. Nie wiem, czy potrawy smakują inaczej, tzn gorzej ale mnie osobiście dużo bardziej wygodnie gotuje się na kuchence gazowej;) Nie lubię gotować na kuchence elektrycznej, i dlatego, jak ktoś staje przed wyborem elektryczna, czy gazowa ja zawsze mówię, zdecydowanie lepiej jest kupić kuchenkę gazową ;)
słoneczko

Postautor: bettyboop » 28 kwie 2010 17:03

oblicz co Ci się bardziej będzie opłacało, np. u mnie wybór był prosty, bo gaz mam wliczony w czynsz, a za kuchenkę elektryczną jednak bym musiała dodatkowo płacić, co do potraw to różnicy nie widzę żadnej, smakują tak samo czy są z gazowej czy są z elektronicznej kuchenki
bettyboop

Postautor: karolek » 29 kwie 2010 10:56

Według mnie najlepszą opcją jest jednak gaz. Mam porównanie, bo swego czasu mieszkałam w dwóch miejscach na raz i w jednym miałam elektryczna a w drugiej gazową. Zdecydowanie jest to opcja prostsza w obsłudze. Fajny jest na przykład taki model http://www.moderni.pl/towar-5545-P%C5%8 ... IXHA_.html, chociaż piecio palnikowy też ma swoich zwolenników
karolek

Postautor: playa » 12 maja 2010 10:34

Nie wiem czy potrawy smakują jakoś inaczej z kuchni elektrycznej i gazowej ale na pewno na elektrycznej się beznadziejnie gotuje. Ja nie umiem wyczuć wielkości "ognia" na elektrycznej, a na gazowej łatwo można to kontrolować
playa

Postautor: cometa » 02 gru 2010 11:33

Ja nie widzę różnicy w smaku, ale moim zdaniem kuchenki elektryczne o wiele lepiej wyglądają niż gazowe, bardziej nowocześnie. No ale jeżeli ma się gaz wliczony w czynsz, to wiadomo że nie będzie się opłacało kupować kuchenki elektrycznej. Przed takim zakupem trzeba przemyśleć wszystkie za i przeciw, kierować się również funkcjonalnością, a nie jedynie wyglądem.
cometa

Postautor: Kalina » 20 sty 2011 12:40

Według kuchni "pięciu przemian" najlepiej gotować na prawdziwym ogniu, gdyż tylko on potrafi wydobyć z potraw wartości odżywcze i sprawia, że dania lepiej smakują. Zresztą i ja wychodzę z takiego założenia... Dodatkowym atutem dla mnie jest jeszcze to, że gaz jest o wiele tańszy od prądu i przez jakiś czas na pewno będzie zwłaszcza, że będą niedługo eksploatowane złoża gazu łupkowego w Polsce!
Kalina

Postautor: Gorenje » 12 maja 2011 11:56

Z wyborem pomiędzy kuchenką gazową i elektryczną zawsze jest dylemat.
Przede wszystkim jeżeli chodzi o bezpieczeństwo, to kuchenka gazowa jest mniej bezpieczna , również przez sposób swojej instalacji.
Na szczęście jeżeli chodzi o dzieci, to obie kuchenki mają podobne zabezpieczenia i blokady przed włączeniem.

Jeżeli chodzi o oszczędność to jest również dosyć skomplikowane. Ceny zakupu obu kuchenek są zbliżone, jednak różnią się koszty ksploatacji.
Oczywiście biorąc pod uwagę fakt cen gazu ziemnego, taniej gotuje się na kuchenkach gazowych. Jednak np kuchenki elektryczne z płytami indukcyjnymi oszczedzają nawet do 40% energii elektrycznej, a gotowanie jest o 30% szybsze.
Tu pojawia się problem z umiejętnością gotowania na takich płytach, ale jest to kwestia przyzywczajenia i wprawy.
Wiele piekarników elektrycznych posiada funkcję wyłączania się przed zakończeniem cyklu pieczenia, wykorzystując wczesniej wytworzone ciepło. Co też w dużym stopniu oszczędza energię i w rezultacie pieniądze.

Kwestię wyboru i decyzji pozostawiam do rozstrzygnięcia, mam jednak nadzieję, że rady przydadzą się na coś. :)
Gorenje

Postautor: Dominika. » 16 wrz 2011 14:01

Ja też mam taki dylemat właśnie dotyczący piekarników. Czy to jest tak samo jak z samą kuchenką właśnie? Chociaż przyznam szczerze, jak patrzyłam na ofercie, to albo ja niedowidzę, albo po prostu piekarników gazowych już nie było. Zobaczcie sami: http://www.123klik.pl/piekarniki
Dominika.

Wróć do Kuchnia