autor: Malarz43 » 08 sty 2010 08:53
Należy zdawać sobie sprawę, że oprocz warstwy wierzchniej, ozdobnej znaczenie ma to z czego jest zrobiony podklad.
Fronty fornirowane to najczęściej płyty wiórowe obłożone cienka warstwa drewna. Tak wiec na wierzchu jest prawdziwe drewno i bedzie sie ono zachowywalo w taki sposob jakie sa jego wlasciwosci. Niektore gatunki lekko ciemnieja, inne zolkna jeszcze inne jasnieja a z niektorymi nic sie nie dzieje. To zaleta a nie wada takich mebli. Duzo zalezy od lakieru jakim pokryty bedzie fornir.
Najlepsze fronty drewniane /oprocz litych/ to fronty oblogowane. Warstwa oblogu/forniru wynosi od 1mm do nawet 4mm/wrecz sklejka/. Dobrze wykonane tego typu fronty sa trwalsze niz lite a znacznie tansze od nich.
Drewniane podobnie jak fornirowane maja ta sama wlasciwosc jesli chodzi o zmiane barwy /tzn moga , ale wcale nie musza sie przebarwiac - zalezy to, jak przy fornirze, od gatunku drewna i lakieru /Sa najdrozsze, gdyz drewno do mebli kuchennych powinno miec spelnione odpowiednie normy a nawet posiadac certyfikaty.