Otwarta kuchnia, czy aby na pewno?

Moderator: Paulina

Otwarta kuchnia, czy aby na pewno?

Postautor: KajakKamila » 18 lis 2009 10:42

Witajcie jeśli chodzi o rozwiązania przestrzenne to zawsze takowa była moim marzeniem, tym bardziej że mam małe dzieci, które często bawia sie w salonie i mogłabym je mieć naoku. Problem jednak pojawia sie jeśli chodzi o doznania zapachowe, przeciez na dobrą sprawę chyba nie da się tak tego wszystkiego urządzić, by ludzie w salonie nie przeciąkali zapachem bigosu. Tym bardziej że jestem zmarźluchem i otwieranie okien po każdym smażonku stanowczo nie wchodzi w grę. Czy ktoś ma taką kuchnię bez problemu z zapachami i jak to osiągnął?
KajakKamila

Re: Otwarta kuchnia, czy aby na pewno?

Postautor: Jarmuk » 19 lis 2009 09:18

Czytam wiele wypowiedzi na tema otwartych kuchni i dziwi mnie że głównym podnoszonym argumentem jest zapach jedzenia unoszący się w salonie. Na Boga! przecież w wiekszości domów z zamkniętą kuchnią zapach jedzenia (zakładam ze smakowitego) również jest odczuwalny! Więc o co chodzi? No chyba że ktoś nie potrafi pichcić i zapachy są wybitnie nieapetyczne. Problemem może być jedynie widok nieumytych garów, dobrze jest zatem tak wszystko zaaranżować, by akurata zlewozmywak był niewidoczny z salonu. Poza tym gorąco polecam takie rozwiązanie bo otwarta kuchnia naprawdę świetnie rozwija nam przestrzeń salony.

pozdrawiam
Jarmuk

Postautor: Mefisto » 19 lis 2009 15:57

W kuchni się gotuje i zazwyczaj nie jest sterylnie, a do salonu wprowadza się każdego gościa, inkasenta, sąsiadkę i oni w dowolnym momencie mają kuchnię do wglądu, do tego są zapachy kuchenne, nie zawsze esetyczny proces obróbki żywności, i konieczność dostosowania wyglądu mebli kuchennych do wyglądu salonu. W związku z tym trzeba mieć małą lodówkę - słupek 160 cm w zabudowie, a chciałoby się na przykład side by side. No i czysto egoistycznie. Czasem ma się ochotę tę niezbyt akurat dopucowaną kuchnię zamknąć na cztery spusty i zasiąść na kawę w salonie. Wieć wnioski nasuwają sie same!!!
Awatar użytkownika
Mefisto

Postautor: yvet » 11 gru 2009 09:59

A mi się wyda je że w przypadku niektórych przestrzeni po prostu grzechem jest ograniczanie ich i tworzenie zamkniętych kuchni. Osobiście nie lubię tego uczucia odizowlowania kiedy siedzę zamknięta w kuchni i chętnie zerkałabym do robi w tym czasie mój mąż i dzieciaczki. W wielkim domu, który będziemy kiedyś mieć z pewnością kuchnia będzie kiedyś otwarta. Znalazłam aranżację, które mnie zachyciła, i która wymaga naprawdę duuuużego metrażu

pozdrawiam
Załączniki
Nowoczesna arażacja.jpg
Awatar użytkownika
yvet

Postautor: Bonita » 17 gru 2009 04:24

Dokładnie tak yvet ja też jestem zwolenniczką otwartej kuchni, bo najlepiej mi się pracuje, gotuje, sprząta, jak mam towarzystwo, nawet tylko takie do pogadania, nie do pomocy. Nie znoszę nic robić w samotności. Zamknięta kuchnia, w której jesteś sama nawet przez kilka godzin dziennie do dla mnie koszmar. :)
Bonita

Postautor: Kamisia » 11 sty 2010 05:05

Bonita pisze:Dokładnie tak yvet ja też jestem zwolenniczką otwartej kuchni, bo najlepiej mi się pracuje, gotuje, sprząta, jak mam towarzystwo, nawet tylko takie do pogadania, nie do pomocy. Nie znoszę nic robić w samotności. Zamknięta kuchnia, w której jesteś sama nawet przez kilka godzin dziennie do dla mnie koszmar. :)

Dokładnie tak, to niesprawiedliwe, żeby mężuś z dzieciaczkami byczyli się w salonie, a ja zamknięta w czterech ścianach szorowała gary :/
Kamisia

Postautor: cometa » 02 gru 2010 11:08

Ja mam u siebie otwartą kuchnię i wystarczy okap do pochłania zapachów, nie mam problemu z unoszącymi się różnymi zapachami po całym mieszkaniu [no chyba, że coś przypalę ;)] A moim zdania otwarta kuchnia oprócz tego, że jest bardziej przestrzenna to dodatkowo wygląda o wiele lepiej, a okap może być nawet częścią aranżacji, np. tak jak tutaj: http://www.facebook.com/#!/photo.php?fb ... 2149870613 wszystko wygląda bardzo nowocześnie, a do tego jest funkcjonalne..niczego więcej od kuchni nie trzeba wymagać :)
cometa

Postautor: EUlalia » 15 gru 2010 09:17

Achh no ja się właśnie borykam w zapaszkami gotowania z otwartej kuchnii... Klasyczny okap niestety nie jest wystarczająco wydajny. Przy gotowaniu jest jeszcze w miarę, ale smażenie czegokolwiek powoduje kilkugodzinny smród. Jest źle do tego stopnia, że zaczęliśmy się zastanawiać nad postawieniem oczyszczacza powietrza w salonie... Myślimy nad takim urządzonkiem: Daikin. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć jak coś takiego sprawdza się w praktyce?
EUlalia

Postautor: Danka » 09 sty 2011 12:46

A takie większe okapy, pochłaniające zapachy tuż z nad płyty grzewczej nie będą bardziej odpowiednie?
Danka

Postautor: Gosia » 13 sty 2011 18:00

wystarczy kupić porządny okap, moi znajomi mają takie kuchnie i twierdzą że taki okap wystarcza, ja również mam kuchnię połączoną z salonem, kupiłam okap, ale muszę dokupić do niego filtry do likwidowania zapachów, ale nie specjalnie moim domownikom przeszkadzają zapach z gotowania, wręcz przeciwnie, a moi goście zawsze pchają mi się do kuchni, twierdzą że tam najwygodniej
Awatar użytkownika
Gosia

Postautor: gabi24 » 17 lut 2011 15:55

otwarta kuchnia to super sprawa! bardzo lubie jak cos szykuje do jedzenie widziec salon, miec kontakt z gośćmi, mężem
gabi24

Postautor: Tilti » 25 lut 2011 14:28

Moim zdaniem nawet najlepsze okapy i pochłaniacze nie zagwarantują, aby zapachy z gotowania nie dostawały się do salonu
Tilti

Postautor: Danka » 06 mar 2011 19:31

@Tilti to co proponujesz? oddzielać pomieszczenia? przecież to spora strata powierzchni, a jeśli zamontujesz taki pochłaniacz nisko, tuz na palnikiem, jest mała szansa, że Ci się rozniesie po domu.
Danka

Postautor: Gosia » 16 mar 2011 10:30

Danka, okap nie może być zamontowany za nisko, nad kuchnią elektryczną 65cm, a nad gazową 70cm przeważnie, a poza tym może trochę przeszkadzać w gotowaniu jak będzie za nisko, a jeśli chodzi o zapachy, to u mnie szybko znikają, ale to indywidualna sprawa
a tu można zobaczyć kilka propozycji okapu jako stylowego dodatku do kuchni:
http://www.blog.ikuchnie.pl/2011/01/oka ... -zabudowe/
Awatar użytkownika
Gosia

Postautor: Danka » 19 mar 2011 17:21

no nie twierdzę, że ma być bardzo nisko, ale tak by szybko zbierał zapachy:
Obrazek
Danka

Postautor: Gosia » 30 mar 2011 10:55

a jeśli komuś naprawdę przeszkadzają zapachy, a okapu nie chcą mieć, można w ciekawy sposób na czas gotowania zamykać kuchnię, nie koniecznie zwykłymi drzwiami, można zrobić takie przesuwane na wolną ścianę, a po otwarciu mieć połączoną kuchnię z jadalnią lub salonem jak na zdjęciu
przejście można w miarę możliwości zrobić nawet szersze
Załączniki
kuchnia1.jpg
Awatar użytkownika
Gosia

Postautor: Danka » 31 mar 2011 21:30

z tymi drzwiami to świetny pomysł. Choć okap albo pochłaniacz i tak trzeba zostawić. ale takie drzwi trochę kosztują?
Danka

Postautor: Gosia » 30 maja 2011 15:28

zależy z jakiego materiału wykonane, coraz częściej stosuje się takie drzwi nie tylko między kuchnią a salonem, ale między różnymi pomieszczeniami, moja koleżanka ma takie drzwi, które po otwarciu chowają się między dwie ściany, a tu wklejam bardziej ekskluzywne drzwi przesuwne z sypialni do łazienki:
Załączniki
drzwi-przesuwne_1.jpg
Awatar użytkownika
Gosia

Postautor: Gorenje » 01 cze 2011 09:59

Teraz okapy można już sobie dowolnie zabudowywać i dostosowywać do wyglądu kuchni. Grunt tu wybrać sobie taki o odpowiedniej mocy i wielkości, wiadomo, że mały okap z małą ilością wentylatorów nie będzie tak wydajny jak większy. Drzwi też są rozwiązaniem, ale należy pamiętać o tym, że zapach utrzymuję się w kuchni na długo po gotowaniu, więc okap i tak jest przydatnym wynalazkiem.
Gorenje

Postautor: Ochwomen » 06 cze 2011 09:18

Decyzję o otwartej kuchni powinno się podejmować gównie w oparciu o obyczaje użytkowników - jeżeli zwykle nie spędzasz w kuchni wielu godzin na pichceniu, smażeniu itp. tylko raczej szybko przygotowujesz posiłki albo je odgrzewasz otwarta kuchnia jest ok, jeśli jednak gotujesz dużo, masz często wystawne kolacje z gośćmi, otwarta kuchnia niezbyt się sprawdzi - nic przyjemnego gdy wścibska ciotka bez przerwy zagląda Ci w garnki, kuchenny rozgardiasz też nie wygląda zachęcająco, no i oczywiście sprawa zapachów, jeżeli ktoś dużo gotuje to niestety cała ta otwarta przestrzeń przesiąknie zapachami potraw i tutaj zgodzę się z przedmówcą zamontowanie drzwi przesuwnych jest dobrym rozwiązaniem - przy gotowaniu możesz podglądać co robią dzieciaki, a zapach smażonej cebulki nie zamieszka na stałe w salonie. Zwłaszcza, że drzwi mogą być pół przeźroczyste - dobrze się tu sprawdza szkło laminowane z ozdobną grafiką lub ażurowymi tkaninami:

http://www.colourglass.poznan.pl
Ochwomen

Następna

Wróć do Kuchnia