Zmywarka jest nowa a otwarciu pojawia sie przykry zapach, cuś jak stara ściera, tudzież jakieś taki zjełczały. Co to może tak zajeżdżać, lub jako można takie aromaty usunąć skutecznie. Bardzo proszę o pomoc!!
Moja zmywarka nie śmierdzi, ale średnio raz na pół roku używam Calgonitu do czyszczenia zmywarki. Buteleczkę wkłada się do góry nogami do pustej zmywarki wsadzając ją do koszyczka na sztućce. Nastawia zmywarę na najwyższą temp. I zmywarczka odkażona czyściuteńka
Jeśli chodzi zapach, to tak "pachną" jeszcze gorące środki zmywające. Ja tego tak nie czuję, bo zwykle włączam zmywarkę wieczorem i wyładowuję czystą zawartość rano kiedy wszystko jest już "zimne" a i gorąca para nie bucha w twarz.
A swoją drogą to może ktoś zna środki zmywające, które nie capią?
Z tego co wiem to wszystko co dostępne na rynku wydziela zapaszki a rozwiązaniem jest rzeczywiscie odczekanie aż wszystko wystygnie i wyciągnięcie na zimno. Najlepiej nie mieć zmywarki i problem zapachu znika
To prawda,że można kupić specjalne zapachy do zmywarki,ale ja nie jestem ich fanką. Utrzymują się one niestety bardzo długo na naczyniach i jakoś tak nieprzyjemnie się potem z nich je:( Wystarczy jeśli włączysz zmywarkę wieczorem a po skończeniu zmywania uchylisz klapę. Przez noc zapach zniknie
no właśnie zmywarka to cudowny wynalazek, ale zapachy środków myjących pozostawiają dużo do życzenia..też zaczęłam stosować to mycie wieczorami, a wyjmowanie naczyń rano..szkoda, że nie ma innego sposobu, czekam z niecierpiwością na wynalezienie nie śmierdzących środków myjących do zmywarek