Stosowanie feng shui - opinie

Informacje o aktualnych trendach w architekturze wnętrz i nie tylko.

Moderator: Paulina

Re: Stosowanie feng shui - opinie

Postautor: Roman Piekacz » 22 gru 2009 10:16

początkowo podchodziłem do FS z dużym dysntansem, kiedy jednak poczytałem trochę na ten temat okazało się, że wieszość zaleceń jest po prostu bardzo zdrowo-rozsądkowa i zgadzałem się z nimi w 100%. Okazało się, że w głębi duszy byłem jednak "wyznawcą" FS i co ciekawe nasz dom w wiekszości był dostosowany do zlaleceń tej filozofii (czy jak to określić). Dokonywanie pewnych korekt i zmian czy też ustawienie remediów naprawdę nie kosztuje wiele. Dobrze jest spróbować, a potem sie ustosunkować do zaleceń FS. U mnie w rodzinie wszystko przebiega harmonijnie, panuje miłość i harmonia. Szczerze mówić nie wiem czy FS w jakis sposób się do tego przyczynia, ale z pewnością nie szkodzi :D
Awatar użytkownika
Roman Piekacz

Postautor: Lubiękapcie » 28 gru 2009 15:07

Roman Piekacz pisze:początkowo podchodziłem do FS z dużym dysntansem, kiedy jednak poczytałem trochę na ten temat okazało się, że wieszość zaleceń jest po prostu bardzo zdrowo-rozsądkowa i zgadzałem się z nimi w 100%. Okazało się, że w głębi duszy byłem jednak "wyznawcą" FS i co ciekawe nasz dom w wiekszości był dostosowany do zlaleceń tej filozofii (czy jak to określić). Dokonywanie pewnych korekt i zmian czy też ustawienie remediów naprawdę nie kosztuje wiele. Dobrze jest spróbować, a potem sie ustosunkować do zaleceń FS. U mnie w rodzinie wszystko przebiega harmonijnie, panuje miłość i harmonia. Szczerze mówić nie wiem czy FS w jakis sposób się do tego przyczynia, ale z pewnością nie szkodzi :D

Mam podobny stosunek do feng shui. Jest w nim kilka zdroworozsądkowych zasad, które warto przemyśleć i ew. skorzystać, ale nie można ich traktować jako odpowiedzialnych za nasze szczęście, bo to nie zależy od jakiś zewnętrznych okoliczności, ale od nas samych. I założę się, że sami specjaliści od fs nie mają idealnego samopoczucia, zdrowia, samych sukcesów itd. Takie życie...
Lubiękapcie

Postautor: ezra pound » 30 gru 2009 07:21

Ja tam wierzę Chińczykom i w miarę możliwości wszystko w domu urządziłem zgodnie z ich wytycznymi. Mieszka się super, energia mnie rozpiera :D . To chyba kwestia instynktu. Jedni dostrzegają potrzebę suplementacji, inni nie. Kto miał racje okaże sie w perspektywie kilkunastu/kilkudziesieciu lat. Na temat Feng Shui przeczyłem ciekawą historykę/anegdotkę:
Do specjalisty FS dzwoni pani lat 65.
- Proszę pana czy feng shui może mi pomóc, ponieważ dostaję małą emeryturę, z której trudno jest wyżyć.
- Czy pani chce założyć własna działalność gospodarczą?
- Chyba pan żartuje. W moim wieku.
- To skąd ma pani mieć więcej pieniędzy.
- Słyszałam, że są jakieś remedia feng shui, które…..
- Proszę pani bardzo przepraszam, lecz remedia lub samo feng shui nie wpłyną na decyzję rządu, aby przyznać wyższą emeryturę. Mogę pani pomóc, gdy będzie pani chciała założyć własną działalność gospodarczą lub pracować a tak nic nie pomogę.
- To dziękuję
Awatar użytkownika
ezra pound

Postautor: Spocony » 07 sty 2010 10:17

Świetka anegdotka, która trafia w sedno sprawy. Wydaje mi się, że FS to zapis doswiadczeń wielu pokoleń ludzi mieszkających we własnych domach. Nie trzeba w to wierzyć tak jak nie trzeba wierzyć architektowi choć on przecież skończył studia i ma praktykę. O ilez łatwiej i przyjemniej jest uczyć się na własnych błędach - a że to kosztuje czas i pieniązki to juz pewnie mniej istotne :D
Spocony

Wróć do Design, wzornictwo, pomysły