Tapicerka ze skóry ekologicznej

Moderator: Paulina

Tapicerka ze skóry ekologicznej

Postautor: Hubert » 19 lis 2009 12:07

Jak sie wam sprawuje, czy wytrzyma kilkanaście lat, czy trzeba będzie wymieniać wypoczynek po kilku? Co się z nią dzieje w trakcie używania średnio intensywnego (nie będziemy na niej spać, ale mamy małe dzieci, które lubią sobie poskakać). Czy może wciąć kredyt i kupić skórę nautalną?? :/
Awatar użytkownika
Hubert

Re: Tapicerka ze skóry ekologicznej

Postautor: Festina Lente » 20 lis 2009 13:50

Szczerze mowiąc to nie wiem co ci poradzić, u mnie po dwóch i pół roku widać pewne ślady zużycia, jeśli się naciągnie skórę to są takie jakby pęknięcia, których nie widać jeśli nikt na kanapie nie siedzi. Skolei u znajmoych już po roku skora sie marszczyła i schodziłą płatami, tak że musieli nakładać narzutkę. Zależy jak się trafi. Oczywiście że skóra naturalna byłaby lepsza ale jeśli nie ma sie wystarcajacej ilości kasy jesteśmy zdani na łut szczęścia;/
Festina Lente

Postautor: Login » 21 gru 2009 13:10

Ciekawi mnie z czego wogóle jest ta skóra ekologiczna i co wogóle ma wspólnego z ekologią. Dziwią mnie opinie ludzi, którzy kupili takie kanapy i fotele, płacąc dwa razy mniej niż za skórę prawdziwą a potem marudzą, że jest mniej wytrzymała od skóry naturalnej :D
Login

Postautor: Bronek » 22 gru 2009 09:35

Szczerze mówiąc to nie wiem co ma wspólnego z ekologia, może chodzi o to, że nie zabito do jej wyrobu żadnego zwierzęta i dlatego ekologiczna. Choć podobno, z tego co wiem Skóra ekologiczna jest jednak mieszanką skaju i prawdziwej, zmielonej skóry zwierzęcej (takiej gorszego sortu). Oczywiście nie wiadomo jaka jest zawartość cukru w cukrze :D , czyli skóry w skórze ekologicznej, ale podobno to właśnie dzięki tej domieszce skóra ekologiczna ma parametry zbliżone do noramalnej. No może poza wytrzymałością. Znajomy, który zna się na rzeczy powiedział mi, że taka skóra eko, przy intensywnym użytkowaniu nie wytrzymuje dłużej niż 2.5 roku To wiemy dopiero teraz, ale my byliśmy skazani na eko skórę, ponieważ z powodu braku wystarczajacych środków nie mogliśmy kupić naturalnej, a małe dzieci mają to do siebie, że z szybko zrobiłyby materiałowemu wypoczynkowi jesień średniowiecza :D . Nasza kanapa ma 2.5 roku i o dziwo jeszcze jakoś sie trzyma. Zastanawiamy się, ile będzie kosztowała tapicerka takiej kanapki, i czy to wogóle się opłaci. Cóż czas pokaże.

pozdro
Awatar użytkownika
Bronek

Postautor: Franciszek098 » 28 gru 2009 10:17

Mój wypoczynek ze sztucznej skóry po 4 latach zaczął się łuszczyć a kolor wycierać. Sztuczna skóra ma takie właśnie właściwości,to tylko materiał pokryty farbą.
Ale przez pierwsze dwa ,trzy lata wygląda nieźle
Franciszek098

Postautor: Bruce » 29 gru 2009 18:48

Miałem w życiu romas z ekoskórą. trwał 4 lata. o dwa lata za długo. Dwa lata dla eko to maks.
Awatar użytkownika
Bruce

Postautor: Żabka » 31 gru 2009 06:18

Mam nadzieję, że nikt nie mnie zlinczuje jeśli wyrażę się pochclebnie o ekoskórze - mam zestaw z tego tworzywa już od 5 lat - 2 duze fotele plus duza sofa, 3 osobowa rozkładana. Po tylu latach wszystko wygląda idealnie - moim zdaniem bardzo trwały materiał. Sofa jest często rozkładana do spania i to tez nic nie robi materiałowi. Tak wiec jestem bardzo zadowolona, szczegolnie ze dałam połowę skórzanego kompletu.
Żabka

Postautor: Pan Kracy » 04 sty 2010 23:26

A mój brat kupił 4 lata temu wypoczynek z ekoskóry. W chwili obecnej na siedzisku jest tylko materiałowa siatka bo "skóra" się w zadziwiajacy sposób zdematerializowała :\
Pan Kracy

Postautor: KarelGOT » 07 sty 2010 07:50

Przy następnym wypoczynku dokładam tysiaka( może nawet mniej) i kupuję sobie skórkę naturalną! Żadnych eko więcej!
KarelGOT

Postautor: MebloHurt24 » 09 cze 2010 11:08

Patrząc na same ceny od razu widac różnicę,ponieważ eko skóra jest o wiele tańsza. O każdy rodzaj trzeba dbać i odpowiednio pielęgnowac,ponieważ inaczej bardzo szybko nam się zabrudzi i będziemy się go po prostu wstydzić. Skórzany wypoczynek kosztuje parę tysięcy,ale moim zdaniem warto w niego zainwestować.
MebloHurt24

Postautor: krokodyl » 06 sie 2010 13:47

To fakt- eko skóra jest bardzo tania. Problem jednak polega na tym,że jest mało wytrzymała. Wiem bo przetestowałam to już dwa razy. Potem bardzo żałowałam,że chęć zaoszczędzenia paru groszy skłoniła mnie do tak nietrafionego zakupu-nauczka na przyszłość
krokodyl

Postautor: majka_87 » 27 sie 2010 15:53

Ja nie jestem zwolenniczką skóry naturalnej... fakt, byc może nie wykrusza się tak szybko jak jej ekowersja, ale w sumie wcale dużo dłużej nie wytrzymuje, a z czasem zaczyna pękać, co również nie wygląda zbyt ciekawie... wydać tyle pieniędzy na kanapę a potem na odpowiednie dbanie o nią (jesli chcesz, by skóra wytrzymała długo musisz zainwestować w odpowiednią troskę o nią w trakcie użytkowania) tylko po to, by po 3 latach patrzeć na długie pęknięcia? To mija się z celem...

zawsze możesz wybrać teraz tańsza wersje, a potem oddać kanapę do renowacji ;) Za niewielkie pieniądze możesz mieć wtedy znów piękna kanapę z nowym obiciem, przy czym podejrzewam, że nowy wypoczynek plus jego ewentualna renowacja po paru latach i tak wyjdzie ci stosunkowo taniej niż zainwestowanie w skore naturalna - a być może dzięki temu kanapa będzie używana jeszcze potem przez wiele lat. Owszem, tę ze skóry naturalnej tez mozna odnowić, ale z doświadczenia wiem, że jest to droższe i bardziej kłopotliwe.
majka_87

Postautor: bettyboop » 23 wrz 2010 19:48

ekoskóra faktycznie jest bardzo tania, ale i jakość jest adekwatna do ceny, u mnie po dwóch latach kanapa wygląda tragicznie..siateczka już zaczyna się przerywać i widzę już jakąś watolinę, także czas na nowe meble i teraz już nie będę bawić się w skórę ekologiczną tylko po prostu kupię kanapę tapicerowaną, która też może dobrze wyglądać, najbardziej podoba mi się ta: http://meblopol.net/index.php?d=one_pro ... oduct=4284 ma nowoczesny design i na pewno będzie o wiele trwalsza niż ta z ekoskóry
bettyboop

Postautor: MebloHurt24 » 11 paź 2010 15:25

Faktycznie,tapicerka prezentuje się naprawdę ciekawie. Warto szukać również wśród innych producentów mebli,w dobrych i sprawdzonych sklepach internetowych. Eko skóra to dobre,ale poniekąd czasowe rozwiązanie.
MebloHurt24

Wróć do Pokój Dzienny