Z wyspą czy bez wyspy?

Moderator: Paulina

Z wyspą czy bez wyspy?

Postautor: Stefania » 24 cze 2009 04:31

Ostatnio zaczynamy doceniać kuchnie jako miejsce spotkań. Dbając o wygodę i możliwość krzątania się między stanowiskami do przygotowania posiłków, coraz częściej porzucamy tradycyjny sposób ustawienia zabudowy kuchennej decydując się na umieszczenie pośrodku pomieszczenia tzw. "wyspy". Jak sądzicie: jest to zasadne rozwiązanie czy lepiej by nam było bez tego tworu?
Stefania

Re: Z wyspą czy bez wyspy?

Postautor: Joanna » 26 cze 2009 01:39

Ja jestem zdecydowaną zwolenniczką wyspy w kuchni. Nic bowiem tak genialnie nie buduje domowej atmosfery jak wspólne przesiadywanie w towarzystwie zapachów przygotowywanych posiłków i krzątanie się między potrawami. Niestety wyspa nie we wszystkich pomieszczeniach się sprawdza. Często, szczególnie mieszkańcy bloków mają niezwykle ograniczony aneks kuchenny i wtedy nie warto silić się na ustawienie wyspy, bo zagraci ona jedynie pomieszczenie i znacznie utrudni komunikację. Takie rozwiązanie szczególnie lubi duże przestrzenie, więc jeśli tylko wystarczy nam miejsca, bez zastanowienia należy się na nie zdecydować.
Joanna

Postautor: Andrzej » 02 lip 2009 18:56

Świetną alternatywą dla wyspy jest… półwysep! Podobieństwo obu tych rozwiązań architektonicznych jest spore. Dzięki nim, zyskujemy wygodne miejsce do pracy dla więcej niż jednej osoby. Ale kilka cech półwyspu, w mojej opinii, deklasuje poprzednią propozycję. Przede wszystkim jest to rozwiązanie technicznie łatwiejsze od stworzenia wyspy. Nie tylko nadaje się do wielu kuchni, przez to, że zajmuje mniej miejsca, ale także dlatego, że wiele problemów związanych z instalacją sprzętów kuchennych rozwiązuje się poprzez ustawienie sąsiadujące z pozostałą zabudową. Dodatkowo półwysep jest świetnym sposobem zapewnienia harmonii. Może on stanowić swoisty podział stref w kuchni, albo tworzyć skoordynowaną granicę pomieszczeń, np. między kuchnią a jadalnią, a nawet między kuchnią a pokojem dziennym. Stylizacja półwyspu na ladę w barze czy pubie, dodatkowo może przydać naszemu mieszkaniu wyjątkowego charakteru.
Andrzej

Postautor: Magda.Mała.Mi » 25 paź 2009 17:16

jakbym miała przestrzeń do wykorzystania, zdecydowanie wybrałabym wyspę. Można przy niej usiąść, można w niej schować np. garnki :) teraz nie mam na to zbyt dużo miejsca.
Magda Mała Mi
Awatar użytkownika
Magda.Mała.Mi

Postautor: deborah83 » 11 lis 2009 08:38

A mnie się tak sobie podobają wyspy. Może w jakichś naprawdę dużych kuchniach. Ale i tak wolałabym chyba stół, przy którym wszyscy się mogą zebrać.
Awatar użytkownika
deborah83

Postautor: serwetka » 12 lis 2009 14:01

ja bardzo sceptycznie podchodzę do wyspy w kuchni. Zabiera bardzo dużo miejsca - bardzo łatwo o optyczne wrażenie ciasnoty i zagracenia kuchni. Też bardziej jestem za po prostu stołem gdzie można razem usiąść i skonsumować posiłek. Idealnym rozwiązaniem są dla mnie kuchnie otwarte: http://sk9.pl/709754 bo można i wspólnie gotować i wspólnie cieszyć się ugotowanym jedzeniem :) nie mamy do czynienia z sytuacją kiedy ktoś kto jest w kuchni - odpowiedzialny za gotowanie i przyrządzanie potrwa jest odcięty od imprezy czy spotkania...
serwetka

Postautor: Paulina » 18 lut 2012 18:50

Właśnie kuchnie otwarte są wręcz idealne dla wyspy -może ona mieć przecież formę blatu oddzielającego część kuchenną od salonu. Można tam organizować barek, stawiając przy nim hokery. Polecam artykuł o zastosowaniu wyspy w kuchni: http://projektowaniewnetrz.eu/kuchnia-z ... zestronna/ ;)
Awatar użytkownika
Paulina

Wróć do Kuchnia