autor: Fragile » 14 gru 2009 14:47
Już zdecydowałam się na taki tynk w domu. Z tego co wiem to ma same zalety:
- można go stosować na wszystkie podłoża: beton, cegła, drewno, stary tynk, kamień. Tynk ma właściwości estetyczne, jest równy, gładki i bez rys. Zachowuje wszystkie właściwości gliny, narożniki można wykonać z ostrą krawędzią lub lekko zaokrąglone.
- można go malować (stosując dowolne farby, szczególnie polecamy farby na bazie wapna lub farby silikatowe.
- Tynki te są w 100% ekologiczne bez żadnych nienaturalnych składników.
- Główną zaletą tynków glinianych jest korzystny wpływ na mikroklimat pomieszczeń. Spowodowane jest to przede wszystkim zdolnością zapraw glinianych do wchłaniania wilgoci z powietrza i późniejszego jej oddawania, zdolnością wiązania kurzu, nieprzyjemnych zapachów oraz szkodliwych substancji zawartych w powietrzu wewnętrznym, np. dymu tytoniowego. Tynki gliniane powodują podniesienie komfortu cieplnego pomieszczeń dzięki zdolności akumulacji i wypromieniowywania ciepła. Z tego też względu są one szczególnie przydatne do stosowania w przypadku instalacji ogrzewania ściennego, także wysokotemperaturowego. Zaprawy gliniane są ponadto dobrym materiałem dźwiękochłonnym. Ze względu na niską wilgotność równowagową gliny zaprawy gliniane w kontakcie z drewnem utrzymują je w stanie suchym
A jak wyglądają pomalowane tynki gliniane - widać na zdjęciu:
- Załączniki
-