Jak doświetlić/oświetlić pokój?

Oprawy, źródła światła i inne....

Moderator: Paulina

Jak doświetlić/oświetlić pokój?

Postautor: DagaS » 13 paź 2009 11:58

Kurcze, mam dość ciemny pokój i bardzo chciałabym go doswietlic, alebo jakoś lepiej oswietlić, i nie chodzi mi tylko o szczuczne światło, czy są jakieś inne sposoby. Ewentualnie jakie źródło szczucznego swiatła jest najtańsze. Najbardiej zaleazaloby mie na swietle natualnym, ale nie bede przeciez wybijala nowego okna.
Awatar użytkownika
DagaS

Re: Jak doświetlić/oświetlić pokój?

Postautor: Brykiet6 » 14 paź 2009 12:04

Słyszałaś o świetlikach rurowych? Istnieje możliwość doprowadznia światła słonecznego do pokoju na parterze, przez dach na pierwszym albo nawet drugim piętrze. To chyba ciekawe rozwiązanie i podobno bardzo efektwyne, nie wiem tylko jak wyladają koszy.
Brykiet6

Postautor: Anika » 13 sie 2010 12:41

zazwyczaj świetliki, albo światło punktowe sprawdzają się najlepiej :)
Anika

Postautor: Ligeia » 19 sie 2010 11:05

Wszystko zależy od tego, co potrzebujesz doświetlić - czy całe pomieszczenie, czy może jakiś fragment, np. biurko, okolice łóżka, telewizora... W przypadku łóżka i telewizora fajnie sprawdzą się lampy stojące, podłogowe albo niewielkie punktowe światełka przy podłodze. Jeśli potrzebujesz niewiele światła np. w okolicy półek z książkami to modne i niedrogie są obecnie taśmy LEDowe, które dają punktowe oświetlenie, ale mało intensywne. Fajnie sprawdza się też podświetlenie z tyłu, np. jeśli masz na ścianie obraz, ja mam taką instalację i jest bardzo oryginalna, a jednocześnie daje nieco światła z drugiej strony pokoju (kinkiet na ścianie jest po przeciwnej stronie). Poczytaj http://www.koloriwnetrze.pl/artykuly/action,get,id,78,t,jak-urozmaicic-oswietlenie-w-domu.html, może coś Ci się nasunie, bo trudno doradzić nie znając pomieszczenia, nie wiedząc, jak jasno tam jest i nie znając Twoich indywidualnych potrzeb;)
Ligeia

Postautor: Paulina » 18 sty 2012 13:31

Świetliki rurowe są dobrym rozwiązaniem, jeśli mieszka się we własnym domu i ma się możliwość ingerencji w dach. Gorzej sprawa wygląda w bloku. Dagas, jak ta sprawa wygląda u Ciebie?
Awatar użytkownika
Paulina

Wróć do Oświetlenie