autor: Tajemniczy Zbigniew » 01 gru 2009 05:57
Po roku użytkowania blatu z granitu Zibawe Nero (ciemny grafit), satynowanego z lekką fakturą naturalengo kamienia mogę śmiało napisać że jest to jeden z bardziej trafionych pomysłów w naszym domu. Początkowo obawiałam się śladów po rozlanych tłuszczach, ale po kilku impregnacjach nie ma po nich śladu i nie tworzą się na bierząco, tzn po umyciu jest dobrze. To samo z plamami po warzywach. Gorące garnki, pizza z pieca lądują prosto na blacie i nic się nie dzieje. POLECAM.
Największą wadą jest cena. Bazalt jest tańszy ale za to chłonie tłuszcze.
Ważny jest też rodzaj płomieniowania czy satynowania, widzieliśmy kilka. Były takie na których można zedrzeć ścierkę, jakieś ostre i chropowate, w każdym razie nie nadwały się na blat do kuchni.
Nasi znajomy zamówili taki sam i też są zadowoleni.